Starostlivosť o zuby

ČO JE ZUBNÝ POVLAK A ZUBNÝ KAMEŇ? AKO SA TVORIA A AKÝ JE ICH DÔSLEDOK?

Zuby sú tvrdé, mineralizované anatomické štruktúry. U zdravého človeka sú neustále obalené protektívnou vrstvou slín. Slina si plní svoju protektívnu funkciu viacerými mechanizmami, napr. obsahuje v sebe ióny (Ca2+, F), ktoré dopĺňa do zubného tkaniva, ktoré boli z neho odčerpané kyslými zložkami potravy a produktmi metabolizmu baktérií. Slina taktiež obsahuje značné množstvo antibakteriálnych látok, ktoré usmrcujú bakteriálnu mikrobiotu. V neposlednom rade aj glykoproteíny, ktoré sú svojim nábojom priťahované k zubnému tkanivu.

Po umytí zubov sa tieto proteíny behom niekoľkých sekúnd viažu na zuby, kde okolo nich vytvoria určitú ochrannú vrstvu, nazývanú matrica. Jej úlohou je tvoriť akýsi „ochranný plášť“ zuba, ale iba na určité obdobie. Pokiaľ nedochádza k mechanickému čisteniu a odstraňovaniu tejto ochrannej vrstvy, proteíny zo slín sa prichytávajú na plochu zubov, až sa z nich tvorí vyzretejšia štrukturálna hmota, zvaná pelikula. Ďalším nánosom, či už bielkovín, baktérií a aj cukrov sa pelikula mení na zubný povlak.

Zubný povlak

Rozdiel medzi pelikulou a povlakom je v tom, že tento už stráca svoj protektívny účinok, nakoľko baktérie začínajú medzi sebou komunikovať rôznymi signalizačnými látkami a vymieňajú si informácie (okrem toho podávajú aj informácie na zmenu štruktúry povlaku). No najväčší problém je ten, že na zabezpečenie svojej existencie musia tráviť cukry (glukóza, fruktóza, sacharóza), z ktorých si vytvoria energiu a vylúčia odpadový produkt = kyselinu mliečnu. Táto kyselina svojim nábojom odčerpáva ióny z tvrdého zubného tkaniva, ktorého štruktúra sa značne mení a oslabuje, hovoríme, že dochádza k DEMINERALIZÁCII. Baktérie sa množia, neustále narastá ich spotreba cukrov a aj množstvo vylučovanej kyseliny mliečnej vzrastá a exponenciálne sa umocňuje efekt demineralizácie.

Ako sa ho zbaviť?

Jediným účinným spôsobom, ako zabrániť tomuto nechcenému procesu je mechanické čistenie zubnou a medzizubnou kefkou. Zubný povlak, tak ako si ho každý predstavuje, teda biely nános, vzniká v priemere do 12-16 hodín. Rýchlosť dozretia povlaku ovplyvňuje predovšetkým typ potravy a podnecuje ju potrava bohatá na jednoduché cukry a lepivá strava.

Správnym a hlavne dôkladným čistením sa ruší štruktúra povlaku a baktérie sa naň neuchytávajú. Je nutné ešte zdôrazniť skutočnosť, že sám cukor o sebe škodlivý nie je (až vzniknutá kyselina mliečna predstavuje problém), pokiaľ dodržiavame správnu hygienu ústnej dutiny. Zubný povlak sa najlepšie identifikuje prejdením si jazykom po zuboch, pričom by nemalo byť cítiť nepríjemný drsný pocit na zuboch. 

ZUBNÝ KAMEŇ

je akousi nadstavbovou fázou (pokračovaním) formovania zubného povlaku. Sliny neustále prinášajú so sebou okrem bielkovín aj ióny (predovšetkým vápenaté), ktoré sa usádzajú na povlaku. Pri nesprávnom, rýchlom a zanedbanom čistení zubov sa ióny vápnika spolu s baktériami usadia do povlaku, ktorý ale bráni dodávke týchto iónov prejsť do zubného tkaniva a preto sa proces remineralizácie v zube neuskutoční (ióny sa zaseknú v pasci zvanej povlak, z ktorej ďalej nemôžu prejsť k zubnému tkanivu).

Priebeh vzniku

Povlak začína mineralizovať, teda kalcifikovať a tvrdnúť. Nutné je poznamenať, že zubný kameň patrí medzi cudzie telesá, na ktoré nie je imunitný systém zvyknutý a preto sa spúšťa kaskáda imunitných reakcií, ktoré pri dlhom pretrvávaní majú za následok, že tieto reakcie naberajú na sile a stávajú sa čím ďalej, tým viac drastické a začínajú ničiť aj ďasno, ktoré ustupuje a odokrýva sa zubná štruktúra.

Jeho dôsledok

Zub prestáva byť správne pevnený v zubnom lôžku, nakoľko zápalový proces postupuje, až dokým nedochádza k úbytku kostnej hmoty (v tomto štádiu sa zub stáva kývavý). 

Záver

Zubný kameň sa najčastejšie vyskytuje na vnútornej ploche predných zubov (na ich krčkoch) a ďalej na krčkových plochách ostatných zubov, kde je mechanické čistenie pre pacientov najnáročnejšie. Jediným účinným spôsobom, ako tomuto problému predchádzať, je správne čistenie zubov správnou kefkou (napr. Humblelink) a správnou metódou – link.

Zdroj: Getty images

Autor článku: Adam Toman (študent zubného lekárstva Univerzity Komenského v Bratislave)

Zdroj: Čo je zubný povlak a zubný kameň? Ako sa tvoria a aký je ich dôsledok?, Adam Toman, 2023