Starostlivosť o zuby

ZUBNÝ KAZ, NAJROZŠÍRENEJŠIE OCHORENIE NA SVETE.

Ľudstvo si od začiatku budovania civilizácie postupne upravovalo a zjednodušovalo prípravu potravy. V období priemyselnej revolúcie prudko narástla preferencia kašovitej a lepivej stravy s postupným pridávaním cukrov (uhľovodanov), pričom zubný povlak vplyvom redukcie tuhej formy potravy, až jej úplným vylúčením z jedálnička moderného človeka, prispel k zvýšeniu frekvencie výskytu zubného kazu. Tvrdá potrava mala v minulosti svoje nezastupiteľné miesto v protekcii zubov, nakoľko jej tvrdá konzistencia „zmývala“ zubný povlak zo zubov. 

Zdroj: Freepick

Zubný kaz (caries dentis)

jednoznačne, možno považovať za najrozšírenejšie infekčné ochorenie na svete. Zubný kaz postihuje všetky generácie a jeho prevalencia vplyvom zavádzania potravy bohatej na cukry prudko narastá. Vo všeobecnosti ho možno chápať ako postupne progredujúce ochorenie s preponderatným demineralizovaním tvrdých zubných štruktúr. Na to, aby vznikol kaz musí byť splnených zopár dôležitých podmienok, ktorých eradikácia sa následne uplatňuje v profylaxii tohto ochorenia. Dôležitá je prítomnosť zubného povlaku, ktorý vznikol postupným nahromadením bielkovín zo slín na zuby. Do štruktúr zubného povlaku sa postupne usídlujú kazotvorné /kariogénnebaktérie, pričom najznámejšou baktériou, ktorá spôsobuje a koreluje pri progrese tohto ochorenia je Streptococcus mutans, ricetus, ratusmacacae. (Týchto je veľmi veľa a ich delenie je náročné, pre potreby tohto článku veľmi obšírne.).

Priebeh vzniku

Baktérie svojim metabolizmom menia cukry, ktoré sú ich najdôležitejším zdrojom energie, na kyseliny, ktoré postupne začínajú „vyťahovať“ zo zubov vápenaté a fluoridové ióny. Kyseliny vo všeobecnosti nemožno chápať ako žieravú kyselinu sírovú, rozumieme nimi látky, ktoré majú schopnosť vytvárať kyslé prostredie a viazať na seba ióny (napr. vápnika), ktorý odčerpáva z tvrdých štruktúr zuba. Zubný kaz začína postupne, pričom v počiatočných štádiách je možné ho zastaviť a zvrátiť.

Zubný kaz poznáme vo formách: 

1. Kaz skloviny

2. Kaz dentínu (zubovina)

3. Kaz cementu (koreňový kaz)

Ostatné formy zubného kazu sú:

1. Sekundárny zubný kaz, ktorý vzniká pri zlyhaní výplňovej terapie na zube. Často sa vyskytuje pri netesnosti okraja výplne, kam sa dostávajú baktérie a tekutina. Tu pomôže len spraviť výplň nanovo, s dôrazom na kvalitu zhotovenia.

2. Recidivujúci kaz je kaz, pri ktorom sa nedostatočne odstránil predchádzajúci zubný kaz. Následne sa ponechané baktérie znova pustia  do deštrukcie zuba. 

3. Zastavený zubný kaz je kaz, ktorý sa podarilo v skorých štádiách zvrátiť správnou prevenciou a ústnou hygienou. Je hnedo sfarbený a na povrchu je tuhý! (býva len na povrchu skloviny!)

4. Rampantný zubný kaz je rozsiahly a rýchlo postupujúci. Vyskytuje sa hlavne u mladistvých so zlou ústnou hygienou a zlými stravovacími návykmi.

5. Radiačný kaz sa vyskytuje u ľudí po rádioterapii, avšak nemusí sa vyskytnúť u každého.

Príznaky zubného kazu

Jedným z príznakov je citlivosť na sladké, avšak ak sa pridružuje už bolesť na chlad či teplo, bude sa jednať o komplikovanejší zubný kaz. V tomto prípade bude potrebná komplexnejšia diagnostika a správny terapeutický prístup zubného lekára.

Ako postupovať?

Zastavenie sa uskutočňuje aplikáciou fluoridových iónov, ktoré sú taktiež pri progresii tohto ochorenia odčerpávané kyselinami. To, či je možné kaz zastaviť závisí od toho, ako hlboko už stihol kazotvorný proces pokročiť. Počiatočná demineralizácia skloviny je zväčša zreteľná len na RTG snímke, postupne prestupuje kaz do hlbších štruktúr (zubovina a dreň), ktoré bývajú viditeľné už skúseným pohľadom stomatológa aj bez jej vyhotovenia a v neposlednom rade sú bolestivé. Preto je dôležité pravidelne chodiť na preventívne zubné prehliadky u svojho zubného lekára. Ak sa už u vás vyskytli spomínané príznaky, neváhajte navštíviť svojho zubného lekára.

Zdroj: Freepick

Ako mu predchádzať ?

Všeobecne možno povedať, že zabrániť kazu sa dá pravidelnou a dôkladnou hygienou dutiny ústnej (predovšetkým po jedle). Pokiaľ nie je po ruke kefka, vystačí aj žutie žuvačky, ktorá obsahuje namiesto bežných cukrov iba ich zdravé náhrady (xylitol). Použitie medzizubných kefiek patrí taktiež k neodmysliteľnej súčasti hygieny, pretože väčšina kazov vzniká práve v kontaktných plochách zubov, ktoré sú neprístupné samočisteniu slinami a jazykom. 

Záver

Vo všeobecnosti možno povedať, že zubný kaz je ochorenie, ktoré nemožno úplne odstrániť, dá sa však znížiť jeho frekvencia výskytu. Najúčinnejším typom prevencie je správna a dôsledná technika čistenia zubov, čomu značne dopomáhajú aj kvalitné zubné kefky Humble. Spolu ruka v ruke tvoria účinný nástroj v boji proti tomuto rozšírenému a nepríjemnému ochoreniu.

Autori článku:

Hlavný autor – Adam Toman (študent zubného lekárstva Univerzity Komenského v Bratislave)

Pomocní autor – Ondrej Svoreň (študent zubného lekárstva Univerzity Komenského v Bratislave)

Zdroj: Mikroorganizmy v etiológii orálnych infekcií, doc. MUDr. Adriána Liptáková, PhD., MPH, mim. prof., Košice, 2006

Zdroj: Kariológia, MUDr. Jozef Minčík, PhD. a kol., Košice, 2014, ISBN 978-80-88900-62-7